Zboże to produkt naturalny, który składa się z dużej liczby ziaren lub nasion określonej uprawy – zbóż, roślin strączkowych, oleistych. Przez cały czas podstawą zdrowej diety była dieta roślinna oparta na pełnym ziarnie. Ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i oleistych są dobrze zachowane, więc naturalne jest, że ludzie od czasów starożytnych zaczęli je wykorzystywać w żywności.
Ziarna zbóż
Zboża to kompleks pożytecznych witamin, białek, węglowodanów i aminokwasów, które są tak niezbędne dla naszego organizmu. Nasiona zbóż są bogate w białka roślinne, aminokwasy i minerały, a także węglowodany i błonnik, który pomaga oczyścić ściany jelit z toksyn. Ziarna zbóż zawierają dużo błonnika, lignin, soli mineralnych, są bogate w składniki mineralne, substancje azotowe i cukry.
Zboża są bogate w białka niezbędne do wzmocnienia i naprawy tkanek ciała, witaminy i mikroelementy, takie jak witamina B i E, wapń, cynk, żelazo, mangan, magnez i inne użyteczne substancje. Główne uprawy zbożowe to pszenica, orkisz, owies, jęczmień, żyto, proso, kukurydza, gryka. Zobacz zboża jare: https://nasionawronkowski.pl/zboze-jare/
Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe zawierają witaminy z grupy A i B, tłuszcze, skrobię, dużą ilość białka i inne składniki odżywcze, a ze względu na swój smak stały się stałym elementem zbilansowanej diety wśród sportowców i wegetarian. Rośliny strączkowe zawierają 23,4 % białka, 2,4 % tłuszczów, 53,1 % węglowodanów, 14 % wody, 4,7 % błonnika i 2,4 % składników mineralnych. Pod względem zawartości białka, rośliny strączkowe przewyższają produkty mięsne, a co więcej, są o wiele łatwiejsze do strawienia przez nasz organizm niż produkty mięsne.
Białka w roślinach strączkowych mają najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich pokarmów roślinnych i są wchłaniane przez 70-80% organizmu. Dlatego rośliny strączkowe są doskonałą alternatywą dla osób, których dieta wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego.
Rośliny strączkowe mogą być również uważane za żywność o działaniu leczniczym. Pomagają oczyszczać krew, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronią organizm przed infekcjami, korzystnie wpływają na układ pokarmowy, wzmacniają i stymulują wzrost włosów. Główne rośliny strączkowe to fasola, soja, soczewica, ciecierzyca, bób, orzeszki ziemne i groch.
Nasiona roślin oleistych
Nasiona oleiste to rośliny, których nasiona i owoce są bogate w tłuszcze roślinne. Nasiona oleiste mają zastosowanie zarówno w postaci przetworzonej, jak i surowej, są również wykorzystywane jako surowiec do produkcji olejów roślinnych. Nasiona oleiste zawierają cenne białka, niezbędne aminokwasy, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie, fosfatydy.
Nasiona oleiste mają właściwości lecznicze – wzmacniają układ odpornościowy, usuwają toksyny z organizmu, działają przeciwnowotworowo, przywracają integralność komórek, zapobiegają chorobom układu krążenia, poprawiają pracę przewodu pokarmowego. Do nasion oleistych zaliczamy len, sezam, gorczycę, imbir, krokosz barwierski, konopie, amarantus, słonecznik, ostropest, imbir i kolendrę.